Megközelíthetőség

Elkészült egy erdészeti feltáró murvás út, így már Herend és Bakonybél felől autóval is fel lehet jutni egészen Ráktanyáig!

 

Ráktanya Hárskút, Pénzesgyőr és Bakonybél, valamint Herend felől gyalogosan egyaránt megközelíthető, de a csomagszállítás szempontjából célszerűbb Hárskút felől érkezni. Innen lehet legkevésbé eltévedni is.

 

 

 

 

Hárskútról


Innen a tanya 4,5 km-re található a hegyen, földút vezet föl, mely személyautóval többnyire nem járható, tehát elsősorban gyalogosan közelíthető meg. Ez egy órányi séta, melynek során rá lehet hangolódni a környékre, a szintkülönbség nem nagy, egyáltalán nem megerőltető, főleg csomagok nélkül. 
Terepjáróval száraz időben azért megkísérelhető... 
A csomagszállítást igény esetén meg tudjuk oldani. 

 

 

 

Hárskútig a következő módokon lehet eljutni: 
- Veszprémből busszal, 
- Márkóig vonattal, onnan busszal, 
- személyautóval. 
Autóbusszal érkezve az első buszmegállónál (Rózsafa utca) kell leszállni, onnan balra (É-Ny-ra) indul az az út, amely felvezet Ráktanyára. 

Autóval érkezve a faluban, udvarban lehet hagyni a kocsit, őrzött helyen, biztonságban. 
A képen a Ráktanya Expressz látható (csomagszállítás).

Pénzesgyőrből

 

Pénzesgyőr szintén 4-5 km-re van Ráktanyától, de mivel mindenhol kerítéseket építettek, így a régi túristaúton már nem lehet közlekedni, kerülni kell Hárskút felé, így kb. 7 km az út. Ez csak gyalogosan járható.

 

 

 

 

 

 

Bakonybélből

Bakonybél 8 km-re, É-i irányban van Ráktanyától. Turistaúton lehet feljutni, innen viszont a szintkülönbség már kb. 250 m, tehát rendesen kaptatni kell fölfelé, kárpótlásként viszont gyönyörű szurdokvölgyeken (Fehérkő-árok, Szekrényeskő-árok) haladhatunk felfelé.

Személygépkocsival viszont az erdészeti úton egészen Ráktanyáig el lehet jutni, de behajtási engedélyt kell kérni az erdészettől.

 

 

 

 

 

Herendről

Herendről Ráktanya 11 km-re található, keresztül kell menni a Hajag nagy részén. Ennek legmagasabb pontja 649 m. A volt szovjet rakétabázishoz (a képen a tornyok, amiket már lebontottak) vezető aszfaltúton lehet 8 km-t megtenni, utána erről letérve kövesúton, ill. földúton a maradékot. 
Autóval az erdészeti úton innen is megközelíthető Ráktanya.