Ráktanya története

A tanyát Rák Károly a múlt század ‘20-as éveiben építette, gazdálkodás céljából. Önéletrajza nagyon tanulságos olvasmány, egy tipikus XX. századi parasztsors, érdemes elolvasni. 

Miután 1953-ban „önként” felajánlotta az államnak, a tanya sorsa a gazdátlanság lett. Hol a TSZ, hol az erdőgazdaság használta, de igazán senki nem törődött vele. Miután 1984-ben az utolsó itt lakó is elhagyta, kis híján a legtöbb tanya sorsára jutott, a környékbeliek elkezdték széthordani. Ekkor merült fel az akkori Megyei Művelődési Központ népművelőjében, Horváth Ferencben, hogy milyen jó hely lenne nyári táborok szervezéséhez. 

Így egy kis felújítás után 1986-tól nyaranta táboroknak adott otthont a tanya, a gyerekeket sátrakban helyezték el. 

1996-tól táborhelyként, kulcsosházként vállalkozásban üzemelt, a folyamatos felújításoknak köszönhetően a körülmények egyre inkább javulnak. 

A felújítások során igyekszünk megőrizni a tanya szerkezetét, formáját, hiszen ez egy darabka a múltból, kultúrtörténeti emlék. 

2020 óta az üzemeltetést a Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE vette át, sportversenyek, sporttáborok bázishelyeként is működik, népszerűsítve a természetjáró turizmust is.

Rák Károly önéletrajza